Asiakastarina: Pasi Savia

Kaupunkialueen talvikunnossapitoa traktoreilla

 

Pasi Savian työmaat ovat Nokian kaupungin alueella. N154 Valtran traktorilla taajamatyö sujuu kätevästi. Kokonaan pyyhkijällä auki pysyvä etulasi ja pilariton oikea sivulasi antavat hyvän näkyvyyden liikkua kevyen liikenteen seassa. Joku saattaa liikennevaloissa odottaessa tulla aivan koneen viereen.

Pasi Savia hoitaa omalla panoksellaan Nokian kaupungin alueella talvikunnossapitoa. Pasi tekee monipuolisesti myös muita traktoritöitä. Traktoreina Pasilla on käytössään ennen joulua toimitettu Valtra N154 ja vuonna 2016 hankittu T174.

Traktori on monikäyttöinen, kun se varustellaan sopivasti. Taajamassa, missä ajonopeudet eivät missään tapauksessa nouse korkeiksi, traktorilla myös ehtii muun liikennevirran mukana tekemään töitä.

-Meillä Nokialla on tässä verkosto, kun alueen urakoitsijat tekevät paljon töitä yhdessä ja osa kalustostakin on yhteistä, Pasi aloittaa. Kun töitä on sesonkina liikaa, niin kaverilta saadaan monesti apua ja toisaalta kun joskus on hiljaisempaa, niin kavereilla on töitä silloin usein tarjolla. Traktorityöt ovat monipuolisia, eikä aamulla Mari-vaimon vierestä herätessä aina tiedä, mistä kaikista töistä itsensä päivän mittaan löytää, Pasi kertoo.

Pasin vaimo hoitaa yrityksen laskutusta ja kirjanpitoa. Päätökset tehdään yhdessä esimerkiksi kalustohankinnoissa.

-Meidän päätyö on koneurakointi. Kiinteistötyöt ovat kausitöitä ja talvityöt päättyvät katujen ja pihojen harjauksiin ja pesuihin, Pasi luettelee.

-Monelta urakoitsijalta unohtuvat paperityöt helposti, kun konetyötä on yllin kyllin. Laskutukset pitää kuitenkin tehdä ajallaan. Meillä laskutettavia asiakkaita on paljon, kun hoidamme erilaisten kiinteistö- ja maansiirtotöiden lisäksi myös sakokaivojen tyhjennyksiä Nokian kaupungin alueella. Hieman vaihtelua tuovat myös tienpenkkojen niitot ja lanaukset, mihin työhön hankimme yhteisen FMG:n lanan. Ajoja on myös maansiirtoperävaunulla. Traktorilla päästään pahaankin paikkaan eikä esimerkiksi purkupaikalla penkkakonetta aina tarvita, Pasi pohtii.

Kun aamulla lähdetään töihin, työvälineet valitaan tehtävien töiden mukaan ja traktori sopii moniin töihin taajamassa. Riippuen osittain säästä, päivän mittaan työkalusto saattaa vaihtua muutamaan kertaan.

Ketterä traktori ja ylipäätään lyhyt yhdistelmä on toimiva taajamassa. Käännöksissä ei ole tilaa pitkälle yhdistelmälle. Aura ei saa tulla kauas eteen, takaylistys ei myöskään saa olla pitkä. Työ pitää saada tehdyksi ja työlaitteiden kanssa pitää sopia pienestä kolosta.

Talvella pitkä sesonki

Pasia työllistävät talvella kiinteistöjen auraukset, hiekoitukset ja polanteenpoistot.

-Eihän sitä yksi mies aivan loputtomasti veny, kun päivät ja yöt ovat pitkiä sesonkina. Meillä talvi on käytännössä täystyöllistetty. Vaikka lunta ei ole tullut, niin vaihteleva lämpötila aiheuttaa liukkautta. Hiekoittamassa käydään tarpeen mukaan. Kaluston kanssa on yöksikin monesti töitä, kun Pasin osittain kalustolla jäädytetään kaukaloita ja jääkenttiä ensin kauden alussa vesivaunun ja myöhemmin kumppanin Jäämatin kanssa.

Päätyö on kuitenkin kiinteistöjen ja teiden kunnossapito. Meillä on hoitoalueena Nokian kaupungissa lähinnä kevyenliikenteenväyliä ja teollisuusalueiden pihoja, joissa varmistetaan, että trukit ja kuorma-autot pääsevät liikkumaan. Kun lunta sataa, lumi käydään siivoamassa pois mielellään ennemmin kuin myöhemmin, jotta lumi saadaan pois ennen kuin se tampataan polanteeksi.

Lumen kolaamiseen ja hiekoittamiseen työ ei lopu. Lunta myös siirretään perävaunuilla pois, kun taajamassa ei lumikasoille yleensä ole sijoituspaikkaa kuin tilapäisesti.

Yleensä hiekkaa ei ole lupa säästellä, koska yhdestäkin turhasta kaatumisesta seuraa kustannuksia. Mitä liukkaampaa talvella on ollut ja mitä enemmän hiekkaa on levitetty, sitä enemmän hommaa on taas keväällä, Pasi pohtii. Pasi auraa ja hiekoittaa myös Nokian seurakunnan kiinteistöjä. Auraamisen lisäksi Pasi hoitaa talkkarin hommat samalla ja siivoaa esimerkiksi rappuset lumesta.

Polannetta poistamaan

Kun hoitoalueella on teollisuutta ja varastoja, rekkaliikenne niissä on päivällä taajaa. Kun lunta sataa, tamppaa liikenne lumen lyhyessäkin ajassa tiukkaan. Auraustyö pitää kuitenkin tehdä päivällä, jolloin kalusto on ajossa. Viikonloppuna suuri osa kuljetuskalustosta on pihalle eikä silloin työtä voida tehdä.

Tiukkaan tampattua jäistä pihaa on hidas työstää puhtaaksi ja pahimmista paikoista pitää jäätä rapsuttaa useampaan kertaan ja ajaa ristiin, jotta pinnasta irtoaa jäätä. N-sarjalainen on hieman kevyt polanteen poistoon, mutta lastu lentää, kun toinen takapyörä on herkästi ilmassa. Työ onneksi aloitettiin ja saatiin päätökseenkin ennen kuin sääennusteet lupasivat pakastuvaa.

-Meidän porukan yhteistyötä tämänkin pihan hoito on. Kaverilla on tässä lumiurakka ja hiekoitus. Nyt kun poistetaan polannetta, omassa koneessani on polanneterä ja kaverin traktorissa on polanneterä ja aura, jolla saadaan irrotettu tavara siirrettyä sivuun. Irrotettu tavara häiritsee työtä ja hankaloittaa kiinteistön muuta liikennettä. Yksin tämä työ olisi toki mahdollista tehdä, mutta kaksin työ käy kätevämmin.

Polannetta poistettaessa tarvitaan sopivat olosuhteet ja aikaa. Toinen takapyörän on polanteen poistossa silloin tällöin ilmassa, jotta painoa saadaan terälle mahdollisimman paljon. Asfaltin pintaa pitäisi toki jättää sentti, kaksi jäätä, jotta pintaa ei raaputettaisi rikki. Ilmassa työmaalla tuoksuu toki hieman palanut, kun joku tappi on hinkannut asfalttia. Aina kun mahdollista, ajolinjat valitaan hieman ristiin edelliseen ajolinjaan verrattuna, jotta tavaraa lähtee irti mahdollisimman helposti.

Uusi N

Pasilla on käytössä nyt kaksi traktoria. Toinen Valtra, T174 Versu on pääasiassa varattu isojen teollisuuspihojen siivoamineen ja etunostolaitteessa on kiinni 4,8-metrinen u-aura.

Tämä uusi N154 Hitech vaihtui käyttöön ennen joulua, kun edellinen N143 Hitech meni vaihdossa. Tämän kanssa työlaitteina on tavallisesti talvella edessä nivelaura ja perässä yleensä hiekoitin. Työlaitteet saattavat toki vaihtua päivän aikana. N:llä hoidetaan Nokian kaupungin ja seurakunnan talvikunnossapitoa. Kapea nivelaura sopii ahtaisiin nurkkiin ja kun hiekoitin on perässä, saadaan väylistä kerralla kulkukelpoisia.

-Nokian kaupungilla on kohtalaisen paljon traktoritöitä tarjolla ja yleensä talvella auraan ja hiekoitan. Auraukset ovat paikoissa, missä ei isolla koneella sovi kulkemaan eikä tekemään töitä. N-läinen on juuri passeli kiinteistötöihin, Pasi kehuu.

-Tämä uusin traktori tuli minulle esittelykoneena ja sillä ajettuna oli noin 100 tuntia. Jos olisin uutta lähtenyt ostamaan, niin tämän varustetaso oli lähellä optimia. Pirkkalan toimipisteessä etenkin hydrauliikkaan tehtiin parannuksia. koska halusin harjahydrauliikan etukuormaimeen ja takaa otettiin eteen yksi lohko käyttöön, vapaa paluu eteen ja sähköiset ohjaimet. Tämän lisäksi asennettiin lisää valoja ja peruutussummeri. Molemmat traktorit ovat vuorotellen lietesäiliön edessä ja siksi taakse tarvittiin napit pumpun ohjaukseen.

-Lohkojen hydrauliikkaa taakse ohjataan mekaanisilla vivuilla ja se sopii, kun traktoria käyttää muutama muukin kuljettaja. Värikoodi on ainakin selkeä, mihin lohkoon vipu vaikuttaa, Pasi toteaa.

Tarjolla oli toki enemmän sähköistä ohjausta olevia esittelykoneita, mutta se oli osittain myös kustannuskysymys, että päädyttiin mekaaniseen hydrauliikan ohjaukseen. Kun tämän traktorin hallintalaitteita vertaa edelliseen mallisarjaan, niin ohjaimet ovat nyt käyttäjäystävällisemmät, Pasi toteaa ja kehuu samalla koko etulasin auki pitävää pyyhkijää ja oikean puolen isoa lasia.

-Taajamissa ainakin meillä kynnys hoitoon on madaltunut eli tiet aurataan ja hiekkaa levitetään herkemmin. Etenkin yritykset laskevat herkästi viivästyksille hinnan, jos rekka jää hetkeksi sutimaan pihaan tai joku liukastuu ja on sen vuoksi pari päivää pois töistä. Tavoitteena meillä on pitää liikenne toimivana, Pasi toteaa.

-Huollan toki itse mahdollisimman paljon omia koneita, niin koneet pysyvät tuttuina. Pirkkalan toimipisteestä on toki aina saanut nopeasti avun. Siitä kiitokset Miikalle, joka on hoitanut hommansa hyvin, Pasi kehuu.

Ketterä N154 on kaupungissa kuin kotonaan. Isolla ja kankeammalla koneella tänne ei oikein ole tulemista, Pasi Savia kuittaa. Taajamassa pitää olla tarkkana, kun muuta liikennettä on paljon.

 

 

ASIAKKAAN TRAKTORIKALUSTO

Ota yhteyttä

Tutustu myös muihin sovellusalueen juttuihin:

LUE MYÖS NÄMÄ